- خانه
- معرفی پروژه
- پروژه های خارجی
- معبد لوتوس (معبد نیلوفر آبی) | Lotus Temple
معمار: Fariborz Sahba
سال: 1986
مساحت زمین : ۲۶۰,۰۰۰ متر مربع
شهر: دهلی
کشور: هند
توضیحات ارائهشده توسط معماران: (متن ترجمه شده از انگلیسی)
معبد بهائی دهلی نو، هند که بهطور عمومی با نام «معبد لوتوس» شناخته میشود، یک عبادتگاه است که توسط معمار ایرانی فریبرز صهبا طراحی شده و در سال ۱۹۸۶ تکمیل شده است.
این معبد یکی از هشت عبادتگاه بهائی در سراسر جهان است و از زمان تکمیل، بیش از ۷۰ میلیون بازدیدکننده داشته که آن را به یکی از پرمراجعهترین بناهای معماری جهان تبدیل کرده است. از منظر مذهبی، معبد لوتوس برای تمام افراد، صرفنظر از وابستگی دینی آنها، باز است و بیشتر به عنوان مکانی برای گردهمایی و عبادت برای بازدیدکنندگان علاقهمند عمل میکند.
در نگاه نخست، شباهتهای قابلتوجهی بین معبد مادر در شبهقاره هند و خانه اپرای سیدنی، اثر یورن اوتزن، دیده میشود. مطابق با متون بهائی، معبد لوتوس بهعنوان ساختاری دایرهای با نه ضلع طراحی شده که شامل ۲۷ «گلبرگ» (صفحات بتنی مستقل و روکششده با سنگ مرمر) است که در هر یک از نه ضلع معبد، در گروههای سهتایی سازماندهی شدهاند. این ساختار از گل نیلوفر الهام گرفته شده و میتوان آن را یکی از بارزترین نمونههای زیستالهامگیری (بیومیمتیک) در معماری معاصر دانست.
گلبرگهای مذکور، عناصر کلیدی در سازماندهی فضا محسوب میشوند و به سه دسته تقسیم میشوند: گلبرگهای ورودی، گلبرگهای بیرونی و گلبرگهای داخلی. گلبرگهای ورودی (در مجموع ۹ عدد) مسیر ورودی در هر یک از نه ضلع مجموعه را مشخص میکنند. گلبرگهای بیرونی، سقف فضاهای جانبی را تشکیل میدهند و با گلبرگهای داخلی که فضای اصلی عبادت را شکل میدهند، تکمیل میشوند. این گلبرگهای داخلی به یکدیگر نزدیک میشوند اما در نوک فضای عبادت به هم نمیرسند و با یک نورگیر چشمگیر از جنس شیشه و فولاد پوشانده شدهاند.
این معبد عمدتاً از بتن ساخته شده و با سنگ مرمر یونانی روکش شده است که به نمای خارجی درخشان و سفید معبد لوتوس منجر شده است. در حالی که در فضای داخلی، ساختار به سبک اکسپرسیونیستی واقعی نمایان میشود و سقف مشبک پیشساخته در فضای عبادت بهطور آشکار دیده میشود.
ساخت این بنا تقریباً بهطور کامل از طریق کمکهای مالی خصوصی تأمین شده است. معبد در محوطهای باشکوه به وسعت ۲۶ هکتار قرار دارد که شامل پوشش گیاهی بومی و مجموعهای از ۹ حوض پیرامون معبد است.
معبد لوتوس و فریبرز صهبا تاکنون جوایز بینالمللی متعددی در زمینه طراحی دریافت کردهاند که از جمله آنها میتوان به جایزه برتری از «مؤسسه مهندسان سازه» در سال ۱۹۸۷، تقدیرنامه ویژه از «انجمن مهندسی نورپردازی آمریکای شمالی» در سال ۱۹۸۸، قرارگیری در میان ۱۰۰ اثر معماری برتر منتخب «انجمن معماری چین» در سال ۲۰۰۰ و دریافت جایزه معماری از «آکادمی گلوبآرت» در وین در سال ۲۰۰۰ اشاره کرد.
با ظرفیت ۲۵۰۰ عبادتکننده، این اثر معماری برجسته بهخوبی آماده است تا در سالهای آینده همچنان بهعنوان شاهکاری جهانی در معماری شناخته شود.
جهت دسترسی به پروژههای بیشتر به این صفحه از سایت مراجعه کنید.
” تمامی حقوق مادی و معنوی محتوا متعلق به پایگاه خبری جهان معماری می باشد “